Santra Rinne

Santra Rinne

”Tahdolla ja taidolla”-parisuhdeohjelman ohjaaja

Olen sateenkaaripsykologi, eli sateenkaari-ihminen ja psykologi. Olen opiskellut berliiniläisessä yliopistossa ”normaalit” psykologian opinnot myös sateenkaarinäkökulmista sekä nais- ja sukupuolentutkimusta osana yliopisto-opintoja. Tampereen yliopistossa tein silloisen naistutkimuksen maisteriohjelman gradua vaille valmiiksi, mutta psykologityön ja same-sex kilpatanssiuran yhdistäminen meni lopulta toisen opinnäytetyön kirjoittamisen edelle. Nykyään olen myös ammattitanssinopettaja. Voin työskennellä suomeksi, saksaksi ja englanniksi, osin ruotsiksikin.

Minulle on kertynyt kokemusta psykososiaalisesta työstä yhteensä n. 8,5 vuoden verran. Olen työskennellyt Suomessa mm.

  • erilaisten perheneuvoloiden psykologina,
  • koulupsykologina peruskoulu- ja lukioikäisille,
  • terveyskeskuspsykologina
  • perheasiainsovittelijana
  • sekä Berliinissä homo- ja biseksuaalisille tytöille ja naisille sekä transihmisille suunnatussa järjestössä.

Olen toiminut psykologina pääosin valtavirtaa edustaville asiakkaille, mutta myös siitä esiin ponnistaville.

Mielityökalupakistani löytyy mm. hyväksymis- ja omistautumisterapian välineitä, joista on tukea stressinhallinnassa ja tunteiden säätelyssä sekä elämänarvojen mukaisten tavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa. Mikäli stressi on ylittänyt käytettävissä olevat voimavarat, tarjoan lisäkoulutukseni pohjalta myös masennuksen ”Käypä hoito”-suositusten mukaista IPT-terapiaa. Suosikkityövälineisiini kuuluvat lisäksi parisuhdeongelmia ennalta ehkäisevän ”Tahdolla ja taidolla”-ohjelman tutkitusti tehokkaat vuorovaikutuskeinot, jotka sopivat ensi- ja uusparisuhteiden tueksi. Myös moniskunnat ja sinkut voivat hyötyä näistä keinoista, joista osa on sovellettavissa kaikenlaiseen ihmisten väliseen vuorovaikutukseen. Asiakas voi itse määritellä, mistä haluaa kertoa ja keskustella ja minkälaisia toiveita hänellä on.

Mahdollisia työmuotoja ovat mm:

  • yksilötapaamiset esim. yhden, kolmen, viiden, kymmenen tai kahdentoista käynnin pakettina
  • ”Tahdolla ja taidolla”-parisuhdeohjelma kurssina tai asiakkaiden omina käyntijaksoina
  • ryhmät.

Mielipalveluiden kautta haluan tarjota ihmisille mahdollisuuden keskustella luottamuksellisesti terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, joka tunnistaa, näkee ja ymmärtää ihmisten erilaisia tilanteita ja auttaa etsimään voimavaroja sekä voimautumisen keinoja. Haluan järjestää turvallisen tilan pohtia elämän arvoja ja tärkeysjärjestyksiä sekä kerätä voimavaroja niiden mukaisia tavoitteita kohti. Tarjoan ymmärrystä, tukea ja vahvistusta asiakkaille, joille ihmisten tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja monimuotoisuus ovat tärkeitä. Sukupuolentutkimukselliset näkökulmat ovat minulle tuttuja, sillä ne ovat kulkeneet aina mukana elämän- ja yliopisto-opinnoissani. Minulla on tavallista enemmän resursseja nähdä vallankäytön, marginalisoinnin ja syrjinnän, kuten heteronormatiivisuuden ja rasismin muotoja. Tunnen arkikokemusten lisäksi sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuuden kohtaamiseen, nationalismiin ja rasismiin liittyvää historiaa, jota nyky-yhteiskunta heijastelee. Uskon, että haasteita on monenlaisia ja että niille voidaan yhdessä tehdä jotain.

Minulle tärkeitä arvoja ja voimavaroja ovat rakkaus, urheilu ja liikunta, yhteisöllisyys, ihmisten tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja monimuotoisuus. Monipuolisen liikunta- ja urheilutaustani myötä urheilupsykologian hyödyntäminen ja valmennuksellinen ote kiinnostavat minua myös ammatillisesti. Lisäksi liikun ilmaisutaidon ja luovuuden alueella mielelläni, joten sisällytän työskentelyyn asiakkaan niin toivoessa luovaa kirjoittamista, piirtämistä ja musiikkia. Voimme tutkiskella, työstää ja helpottaa asioita esim. asiakkaan kirjoittamien lyhyiden tarinoiden, runojen ja lyriikoiden avulla, musiikin kuuntelun, tanssin ja tekemisen kautta.

Olen perehtynyt opiskelujeni aikana myös terveelliseen ruokavalioon sekä ravintopsykologiaan. Ruokavaliot välittäjäaineiden ja välittäjäaineet kokemusten rakennuspalikoina kiinnostivat minua aikanaan kovasti. Uskon, että elämästä voi puhua mielekkäämminkin kuin vain välittäjäaine- ja reseptoritasolla, mutta joskus se voi olla juuri sopiva tapa liikuttaa ihmisiä muutoksen tiellä. Alue on silti sen verran monimutkainen, että suhtaudun kriittisesti välittäjäainesekoitukseen puuttumiseen lääkkeillä. Hyvällä ruokavaliollakaan ei voi panna kaikkea kuntoon, mutta huonolla on mahdollista pilata paljon. Näissäkin asioissa voidaan hakea sopivaa keskitietä.

Rikastutan mielelläni Mielipalveluja osaamisellani ja tarjoan näkökulmia sekä konsultaatiota esim. sateenkaarikysymyksissä. Pyrin parhaani mukaan auttamaan heteronormatiivisuuden ja rasismin kyseenalaistamisessa, ja toivon pystyväni omalta osaltani ja yhteistyöllä rakentamaan niistä vapauttavia palveluita. Suunnittelen ja vedän innolla myös ryhmiä, kursseja ja luentoja. Olen iloinen, että pääsen tekemään yhteistyötä Mielipalvelujen ihmisten kanssa ja lisäämään omaakin ymmärrystäni ihmismielestä.

Olen psykologi, mutta en psykoterapeutti, joten psykologipalveluistani ei saa Kela-korvausta. Psykologipalveluni soveltuvat siksi vain asiakkaille, jotka ovat valmiita maksamaan täyden hinnan itse.

Varaa aika Santralta

tammi
helmi
maalis
huhti
touko
kesä
heinä
elo
syys
loka
marras
joulu
2019
2020
2021
2022
ma
ti
ke
to
pe
la
su
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
Tapaamisaika Helsinki (1)
22
Tapaamisaika Helsinki (2)
23
24
25
Tapaamisaika Helsinki (2)
26
Tapaamisaika Helsinki (2)
27
Tapaamisaika Helsinki (3)
28
Tapaamisaika Helsinki (1)
29
Tapaamisaika Helsinki (3)
30
31