Mielipalvelut
Varaa aika
Varaa aika
Varaa aika

Mitä seksuaaliterapiassa tehdään?

27.8.2020
Kirjoittaja: Mielipalvelut

Omaan seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä:

  • Muistatko, miten vanhempasi hellivät toisiaan, kun olit lapsi?
  • Pääsitkö syliin, kun sinulla oli lohdun ja läheisyyden tarve?
  • Kuka kertoi sinulle murrosiän muutoksista ja miltä ensisuudelma tuntui?
  • Muuttiko raskaus, sairaus tai ero seksuaalisuuttasi?
  • Miten olet kokenut oman seksuaalisen suuntautumisesi ja sukupuolesi?
  • Millaisia parisuhteita sinulla on ollut, ja miten sinut on kohdattu näissä suhteissa?
  • Miten riitelette nykyisen kumppanisi/kumppaniesi kanssa?
  • Oletko antanut itsellesi luvan fantasioida seksuaalisesti?
  • Oletko kohdannut trauman?
  • Miten puhua kumppanin kanssa seksistä?
  • Jännittääkö eka kerta?
  • Onko tämän kaltaisille keskusteluille ollut elämässä tilaa?
  • Onko lapsena ja nuorena saanut luvan kysyä turvallisilta aikuisilta esimerkiksi murrosikään ja seksiin liittyviä kysymyksiä?
  • Onko kumppanille saanut esittää toiveita seksistä tai miten keskustelut seksiin liittyen käydään kumppanin kanssa läpi?

Näihin voi liittyä esimerkiksi häpeää, leimaamista, vähättelyä tai torjuntaa.
Vastaanotollani on lupa kaikille kysymyksille, tutkitaan niitä yhdessä.

Edellä mainittuja kysymyksiä saatamme pohtia oman seksuaalihistorian kautta, sillä jokaisella meistä on repussamme asioita, jotka vaikuttavat positiivisesti tai negatiivisesti omaan seksuaalisuuteen. Olen kohdannut työssäni lukuisia eri ikäisiä ihmisiä, ja heitä kaikkia on yhdistänyt yksi tekijä: tarve keskustella ammattilaisen kanssa omaan seksuaalisuuteen vaikuttavista asioista. Vaikka suhteessa sujuisikin hyvin, olen välillä törmännyt kommentteihin, ettei heillä ole tarvetta seksuaaliterapiaan. Seksuaaliterapiassa itse seksin läpikäyminen on usein murto-osa terapiaprosessista. Ensin on hyvä käydä läpi kokonaisuutta ja tutkia yhdessä vastaanotollani istuvaa ihmistä: Kuka hän on? Mitä hänen seksuaalihistoriaansa kuuluu? Miten hän kokee itsensä suhteessa terapiassa mainitsemiinsa asioihin?

Seksuaalisuus on oleellinen osa hyvinvointiamme, joten siitä tulee pitää huolta.

Seksuaaliterapiassa ei käsitellä pelkästään seksiä

Seksuaaliterapiassa voidaan keskustella kaikista mieltä painavia asioita, jotka vaikuttavat omaan seksuaalisuuteen ja seksuaalielämään, parisuhteeseen, minäkuvaan tai hyvinvointiin. Seksuaaliterapian kesto riippuu yksilön tarpeista. Seksuaaliterapia voi koostua pidemmän aikavälin terapiasta, jonka käyntitiheys on noin 2–4 kertaa kuukaudessa tai olla luonteeltaan lyhytkestoisempaa seksuaalineuvontaa. Vastaanotolla annan usein kotitehtäviä, joiden avulla asiakas pääsee helpommin kiinni omiin ajatuksiinsa. Sitä kautta pääsemme työstämään aihetta vastaanotolla. Kotitehtävät auttavat luomaan paremman keskusteluyhteyden kumppaniin, ja parien kanssa onkin tärkeää käsitellä kotitehtäviä tarvittaessa yhdessä.

Vastaanotolla voidaan käyttää erilaisia terapeuttisia menetelmiä, riippuen terapeutin koulutustaustasta. Oman koulutustaustani (terveydenhoitaja, ryhmäliikunnanohjaaja, äänimaljahieroja-opiskelija) ansiosta ymmärrän lisäksi myös terveydellisen näkökulman sekä liikunnan merkityksen asiakkaani seksuaaliseen hyvinvointiin. Esimerkiksi stressin, univaikeuksien tai erilaisten jännitystilojen hoitona voidaan arvion mukaan käyttää myös äänimaljahierontaa, jossa ääniaallot ja resonointi syvärentouttavat koko kehon ja mielen.

Seksuaaliterapiassa keskustellaan hyvin intiimeistä asioista. Tästä syystä koen tärkeäksi käydä läpi asiakkaan historiaa läpi. Toisinaan törmään ajatuksiin, joissa käynnit seksuaaliterapiassa viittaisivat osaamattomuuteen seksissä: tällöin on hyvä vahvistaa seksuaalista itsetuntoa, jolloin näistäkin ajatuksista voidaan päästää irti. Hyvä seksuaalinen itsetunto vahvistaa kaikkia elämän osa-alueita, sillä sen avulla uskallat nauttia omasta kehostasi, fantasioida, toteuttaa itsesi sekä kumppanisi/kumppaniesi kanssa tyydyttävää seksuaalielämää, jolloin kaikki tämä lisää hyvinvointia elämässäsi.

Seksuaaliterapiaan on lupa tulla omana itsenään. Tuen sinua seksuaaliterapeuttina löytämään vastaukset pohtimiisi asioihin. Varaa aika seksuaaliterapiaan ajanvarauskalenteristamme.


Varaa aika

Tyhjennä valinnat

Lue lisää aiheesta

calendar-fullcrossmenu