Muutama ajatus väsymisestä ja jaksamisesta

Muutama ajatus väsymisestä ja jaksamisesta

Mistä väsyminen johtuu?

Väsymistä tuntuu olevan yleisesti liikkeellä yhteiskunnassamme. Perinteisten rakenteiden murtuminen ja kiihtyvä muutos rasittavat meitä kaikkia. Tämä tapahtuu siitä huolimatta, että muutokset eivät koskettaisikaan henkilökohtaisesti meitä.

Elämäämme tukeva näkymätön ”viitekehys” hämärtyy. Tämä hämärtyminen aiheuttaa painetta ja väsymystä. Koska viitekehyksen hämärtyminen on niin abstraktia, emme välttämättä edes osaa yhdistää näitä kahta asiaa toisiinsa.

Tarkemmin ajateltuna voimme todeta, että väsyminen on väistämättä osa tavallista elämää ja sitä kokevat kaikki. Ehkä meidän pitäisi paremmin suvaita väsymystämme, eikä tuomita itseämme jotenkin huonoksi, jos emme aina jaksa.

Väsymistä voisimme pitää myös tervetulleena muistutuksena siitä, että meillä on tunteet ja välillä ne kertovat, että nyt ei kaikki mene ihan ”putkeen”.
Jatkanko näin, vai vai pitäisikö tehdä jotain korjauksia. Tätä havahtumista pitäisi ajatella tyydytyksellä, eikä itsensä moitiskelulla, että nyt sitä on menty metsään.

Vähän samalla tavalla kuin nälkä on muistutus siitä, että nyt pitäisi syödä, on väsymys muistutus siitä, että pitäisi muuttaa suuntaa.

Väsyessä usein varmaan tulee mieleen, että olisipa silloin ja silloin pitänyt tehdä toisin, niin asiat olisi paljon paremmin. Tämän paremmin ei kyllä voi omia voimavarojaan hukata – miten olisin voinut tehdä toisin, minähän olen tehnyt juuri niin kun olen osannut kullakin hetkellä. Menneiden katuminen on turhaa, koska menneisyyttä ei pysty muuttamaan.

Ajatelkaamme siis eteenpäin – miten nyt olisi viisasta jatkaa sen näköistä elämää, kuin nyt parhaiten osaan.

Iskulauseita, jotka kannattaa ottaa osaksi omaa arkea:

  • Väsyminen on osa elämää, aina ei tarvitse jaksaa
  • Et ole yksin, kaikki kokevat väsymystä
  • Kriisi antaa kasvun mahdollisuuden, älä selitä sitä pois
  • Ole tyytyväinen, kun olet jaksanut yrittää, aina ei tarvitse onnistua
  • Pienikin lisäys itsensä hyväksymiseen voi käynnistää voimistumisen
  • Jos et keksi itsestäsi muuta hyvää, niin muista, että olet kaikista paras olemaan juuri sinä
  • Huomaa, että maailma ei ole vielä valmis, mutta tuskin ehdit saada sitä valmiiksi, joten löysää ja jätä toisillekin tehtävää

 

Lisätietoja
Tutustu tarkemmin kirjoittaja Jukka Kanniseen: Jukka Kanninen – Varaa aika

About the Author
Jukka Kanninen
Olen psykologina tehnyt pitkän työuran erilaisissa ihmissuhdetehtävissä. Olen toiminut kouluttajana, työnohjaajana ja työterveyspsykologina. Olen tehnyt työtä yksilöiden, ryhmien ja työyhteisöjen kanssa.

One thought on “Muutama ajatus väsymisestä ja jaksamisesta

Leave a Reply